Каква е разликата между Audi A4 и Audi A5 и коя е по-добрата за теб? В нашето съревнование на употребявани коли ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за тях.

Audi A4 и Audi A5 са сред най-популярните модели на немската марка. В много отношения те са много сходни – подобен размер, подобен избор на двигател – но има някои съществени разлики, които могат да означават, че единият ще ви подхожда по-добре от другия. В този блог разглеждаме техните прилики и разлики и кое може да ви подхожда най-добре, когато ги купувате употребявани. Има по-стари версии и на двете коли, но тук се фокусираме върху най-новото поколение на A4 и A5, и двете се продават нови от 2017г.

Размер и стил

A4 и A5 са абсолютно еднакви по размер и споделят много основни компоненти, включително двигатели, окачване и електроника. Всяка е дълга приблизително 4,7 метра. Други автомобили с този размер включват BMW Серия 3 и Mercedes C-class. Разликата между тях е техният стил. A4 е традиционен семеен автомобил, предлаган като седан или комби. Има дори версия в стил SUV, наречена A4 Allroad, която е Avant с повдигнато окачване и здрава пластмасова облицовка на каросерията. A5 е по-спортен избор, предлага се с каросерия купе или кабриолет. Има и A5 Sportback, елегантен хечбек с пет врати за допълнителна практичност.

A5 е малко по-нисък и по-широк от A4, което му придава по-спортен вид. И двата модела бяха актуализирани през 2019 г. с нови стилни детайли, най-забележимо по-големи предни решетки и нов дизайн на фаровете.

Интериор и техника

Интериорът на повечето Audi, включително A4 и A5, е изключително удобен и красиво направен. Въпреки че A4 и A5 не са съвсем луксозни автомобили, вътрешността на всеки от тях е много релаксиращо място за дълго пътуване.

A4 и A5 имат абсолютно едно и също табло – както споменахме по-рано, двете коли са много тясно свързани. Акo превключвате между двете, ще знаете точно къде са всички бутони и копчета.

И все пак интериорът на A4 и A5 се усеща различно. Това е така, защото A4 има по-големи прозорци, така че получава повече светлина, което го прави по-просторен. Малко по-тъмният интериор на A5 изглежда по-подходящ за кола със спортната му мисия. Можете значително да освежите интериора на A5 – ако си купите кабриолет и свалите покрива!

A4 и A5 също имат едни и същи бордови технологии и информационно-развлекателни системи, включително сателитна навигация, широкоекранен цифров дисплей за водача, климатроник, круиз контрол и автоматично аварийно спиране. Наистина, всеки модел се предлага с дълъг списък от функции като стандарт.

Пространство в багажника и практичност

A4 е по-семеен автомобил. Има място за петима възрастни, които да пътуват заедно комфортно, а багажникът има капацитет от 480 литра. Багажникът е малко по-голям при Avant и Allroad, отколкото в салона, с 495 литра пространство. Това не е голяма разлика, но по-дългият покрив и капакът на багажника с пълна височина на Avant и Allroad улесняват товаренето на големи, обемисти неща.

A5 е по-малко практичен, защото може да побере само четирима (технически A5 Sportback има пет места, но средната задна седалка е доста неудобна). Все пак тези четири места са достатъчно просторни за възрастни, а багажникът е доста голям за този тип кола. Купето има капацитет от 450 литра, кабриолетът има 380 литра пространство, а Sportback има същия капацитет от 480 литра като седана A4. Която и версия на A4 или A5 да изберете, задните седалки се сгъват на три части за товарене на дълги неща като ски наприер.

Кое е най-доброто за каране?

Тъй като са толкова сходни, A4 и A5 се чувстват почти еднакви при шофиране. Кормилното им управление е добро, паркират се лесно и са фантастични за пътуване на дълги разстояния по магистралата.

A4 и A5 също се предлагат със същите бензинови и дизелови двигатели. Дори и най-малко мощните двигатели могат да осигурят бързо ускорение, но има някои модели с висока производителност, ако искате да се движите още по-бързо. S4 и S5 имат близо 350 к.с., което ги прави много бързи, а RS4 и RS5 са още мощни с почти 450 к.с.

Притежаването на кое струва по-малко?

Към април 2022 г. най-новият A4 седан и A5 купе обещават среден разход на гориво от 5.7 – 6 л./100 км с бензинов двигател и 4.5 л./100 км с дизелов двигател. Цифрите за други версии на A4 и A5 са малко по-високи.

Безопасност

Организацията за безопасност Euro NCAP присъди на A4 и A5 пълен рейтинг от пет звезди през 2015 г., отбелязвайки, че те защитават много добре пътниците при катастрофа. Те също така се класират добре за безопасността на пешеходците. Функциите за подпомагане на водача, монтирани на най-новите модели включват: автоматично аварийно спиране, круиз контрол с ограничител на скоростта и помощ при задържане на наклон.

В Cazam ще намериш висококачествени употребявани автомобили Audi A4 и Audi A5 за продажба. Намери точния за теб автомобил, след което го купи или финансирай онлайн. Може да избереш да бъде доставен до вратата ти или да го вземеш от Pick-up локацията на Cazam.

Cazam Car Cazam

Разгледай нашите предложения

Виж всички Next