Ако търсите семеен хечбек на добра цена, то вероятно сте стигнали до там да разглеждате моделите на Ford. По-конкретно Ford Fiesta и Ford Focus.

Говорим за два много популярни модела на марката, които определено си заслужават вниманието, но каква е разликата между тях и кой би бил най-добрият за вас? В тази блог статия ще ви помогнем да си отговорите на тези въпроси, като сравним двата модела от 2018 година, Fiesta и Focus в най-важните им параметри.

Размер и стил

И двата модела са с фейслифт, за да изглеждат по-свежи и луксозни. По-малката Fiesta получава широка предна решетка и елегантни LED фарове. Той е по-къс и тесен от Focus, което улеснява маневрирането в града.

Има голяма разлика в размерите между двата автомобила – Focus е с повече от 30 см по-дълъг от Fiesta и близо 10 см по-широк. Само тази разлика улеснява разграничаването на колите.

Focus се предлага само като модел с пет врати, хечбек или комби. Fiesta се предлага като хечбек с три или пет врати.

Интериор и техника

Може да изглеждат доста различни отвън, но Fiesta и Focus са доста сходни отвътре. Дисплеят на информационно-развлекателната система е разположена отгоре, a под него има ред бутони за бърз достъп и стерео контроли за сила на звука.

Информационно-развлекателната система на Ford е една от най-добрите, които ще намерите в автомобил от тази марка. Той е пълен с функции и информация за автомобила, които са лесни за ползване.

Пространство в багажника и практичност

С капацитет от 292 литра, багажникът на Fiesta е малък за автомобил с такъв размер. Може да побере няколко големи пазарски чанти или само една голяма, но не повече. Focus обаче разполага със значително по-голямо багажно пространство – 375 литра, което е доста за среден размер хечбек. Достатъчно е да събере багажите на едно средно голямо семейство.

Задните седалки и на двата автомобила се сгъват, ако се налага да превозвате по-големи товари, но ако това все още не е достатъчнo за вас, може да се насочите към Focus комби. Неговият 575-литров багажник ви дава много повече пространство.

Fiesta и Focus имат подобно щедро пространство на предните седалки, достатъчно да се чувствате комфортно, дори ако сте висок и с широки рамене. И двете коли имат достатъчно място за деца отзад, но гледката от по-малките задни прозорци на Fiesta е по-ограничена.

Кое е най-доброто за каране?

Въпреки че имат много общи черти, допълнителният размер и тегло на Focus му помагат да се чувства малко по-комфортно и да се усеща по-спокоен и стабилен при по-високи скорости. Fiesta, от друга страна, се чувства малко по-уверена в градовете, където може да се побере в много по-малки места за паркиране.

И двата автомобила се предлагат с гама от бензинови и дизелови двигатели. Има опции, които да отговарят на повечето нужди, независимо дали искате голяма икономия на гориво, висока производителност или баланс между двете. Най-популярният двигател при Fiesta е 1,0-литров бензинов EcoBoost двигател със 100 к.с., докато версия със 125 к.с. на същия двигател е супер избор за Focus.

Притежаването на кое струва по-малко?

Въпреки разликата в размерите им, няма какво да избирате между Fiesta и Focus по отношение на разхода на гориво. Според данните на производителя, бензиновите модели на Fiesta могат да ви осигурят комбиниран разход 5.2 л/100 км., а дизелите могат да дадат от 4.3 л./ 100 км. до 3.6 л./100 км. Бензиновите двигатели на Ford Focus трябва да ви осигурят 4.8 л/100 км., а дизелите от 5.3 л/100 км. до 3.5 л/ 100 км.

Сигурност и надеждност

Организацията за безопасност Euro NCAP присъжда пълен рейтинг от пет звезди за безопасност както на Fiesta, така и на Focus, давайки им отлични оценки за защита на пътниците при катастрофа. И двете се предлагат с много функции за безопасност на водача. Fiesta има асистент за поддържане на лентата и ограничител на скоростта, а много модели имат и разпознаване на пътни знаци.

Ford има репутация на производител на солидни, надеждни автомобили, ако търсите кола с такива характеристики, то Ford е правилният избор за вас. Надяваме се, че успяхме да помогнем в избора на вашия нов автомобил.

ТУК може да разгледате всички качествени употребявани модели на Ford.

Cazam Car Cazam

Разгледай нашите предложения

Виж всички Next